Til en 20-åring med i-landsusikkerheter

wp-1481067899728.jpgHei. Denne uken ligger jeg i sengen med halsbetennelse og skal mirakuløst bli frisk til eksamen på fredag. Jeg leser i noen sekvenser, hoster opp lungene mine, drikker ingefæroppkok og sover til jeg må hoste igjen. Fortviler over hvor lite sosialteori jeg kan. Leser mitt eget bloggarkiv, nesten like gremmende som å lese dagbøkene mine fra ungdomsskolen. Det er noe litt fascinerende (og smånarsissistisk) å ha et komplett selektivt arkiv av livet sitt fra 2010 til i dag. I februar 2014 skrev jeg en liste over ubetydelige (men fremdeles betydelige) usikkerheter angående livsstilen min kontra hvordan andre bloggere og instagrammere levde livet sitt. SOM livet mitt har forandret seg på to år og ni måneder. You sweet summer child. På tide med en liten follow-up:

Kommer jeg noen gang til å primært høre på vinylplater
Nei og det kommer du strengt talt ikke til å ofre en tanke nesten tre år senere.

Kommer jeg noen gang til å ha langt bølgete hår igjen
Det har du i skrivende stund! Og det kommer til å være mye sunnere enn sist du hadde langt hår, fordi du faktisk går til frisøren med jevne mellomrom og bruker kurer og oljer og varmebeskyttende spray. Skyller håret ditt i kaldt vann på slutten av hver dusj. Du kommer til å bli mye flinkere til å ta vare på hud og hår nå de neste årene. Noe annet du vil bli flinkere til, er å gå uten sminke. Det virker helt usannsynlig nå, men om to år går du med foundation kanskje bare 2-3 ganger i uka. Du er litt mer komfortabel med ditt eget ansikt.

wp-1481065299182.jpgKommer jeg noen gang til å bli beruset på en bra måte uten å dumme meg ut
Welcome to your 20s. Dette er en kunst du vil mestre i større og større grad, og etterhvert som livet ditt i Oslo utvikler seg kommer vanene dine også til å forandre seg. Du tar andre valg. Du er med andre mennesker. Du har en større trygghet i deg selv; du dummer deg sjeldnere ut når du drar ut. Det går seg til. Ish; bildet ovenfor er fra da du var på Trädgården i Stockholm i sommer og drakk aaaalt for mye cava og dummet deg ut.

Kommer jeg noen gang til å ha en skoleplansje med hvaler på soveromsveggen
Nei og den interiørtrenden kommer uansett snart til å fade ut. Alle de bloggerne du følger som har skoleplansjer på veggen kommer typ til å ta dem ned om maks et år.

Kommer jeg noen gang til å primært ta analoge bilder og lykkes med det
Du kommer nesten til å slutte å ta bilder fordi at PC-en din går i stykker og den nye PC-en du kjøper ikke har nok RAM til photoshop, og det er trist. Du tenker mye på å begynne å ta bilder igjen. Vi sier 2017 blir året for det.

Kreuzberg

Kommer jeg noen gang til å flytte til Berlin og bli veganer
Du flytter til Kairo i 2015 og ser en sau bli slaktet under Eid al-Adha. Det er vel så langt unna Berlin-veganisme som man kan komme. Gå langs fortauer som flyter av blod og som stinker fordervet sauekjøtt i flere uker etterpå. Men du kommer til å dra på ferie til Berlin sommeren 2014 og spise mye veggismat. Berlin er bra. Det er fremdeles en by du kan tenke deg å flytte til.

Kommer jeg noen gang til å ha screencaps fra Twin Peaks som forsidebilde
Herregud, som om det er en greie å hige etter. Du kommer til å ha en montasje av Dale Cooper og cherry pie/kaffe. Den Twin Peaks-rebooten som de annonserte i 2014 har forøvrig ikke kommet ut enda. De sier det skjer til neste år. Det har de sagt i flere år allerede.

Kommer jeg noen gang til å lese Beatles eller Kafka på stranden
Ikke ennå! Og nå i 2016 føler du verken at du vil eller bør lese Beatles. Det finnes andre bøker å lese.

Kommer jeg noen gang til å gå med bunad på 17. mai igjen
Ja! Du gjorde det i år, da du feiret 17. mai i Bergen. Bunaden din er kjempefin. Og til fremtidige Åshild, typ 28-29, som driver og creeper inne på den gamle bloggen sin: bunaden din er allerede stram som et korsett i en alder av 23, og om du må legge den ut om et par år er ikke det et nederlag. Gi deg. Du hadde verken pupper eller hofter da du var 14 og konfirmerte deg. Idealet om at bunaden man får formsydd som tenåring skal passe hele livet er ganske cray.

Kommer jeg noen gang til å reise til India eller Thailand eller Vietnam eller Kambodsja eller Indonesia eller Kina eller Japan eller Brasil eller Argentina eller Nicaragua eller Kenya eller Ghana eller Madagaskar
Ingen av disse landene foreløpig fordi du får en altoppslukende interesse for Midtøsten, noe som åpner opp for nye reisemål; du kommer til å bo i Egypt, drar i skrivende stund snart til Libanon, og neste år skal du sannsynligvis besøke en venninne som har fått seg jobb i Marokko. Du har et helt liv på å besøke de andre stedene, ikke stress. Du kommer uansett til å ha reist mye mer i løpet av 2015 og 2016. Du har mer penger å reise for. Du har blitt litt tøffere.

Kommer jeg noen gang til å ha flere guttevenner enn jentevenner
Nei! Det kommer du nok aldri til å ha. Embrace it. Jenter er power, søsterskapet er upåklagelig, du har så mange dødsbra jenter i livet ditt og du trives så bra med dem. Dessuten; det er en veldig dum greie at man implisitt skal være «kulere jente» av å ha mange guttevenner, på samme måte som det skal være «større» å få et kompliment fra en mann enn en kvinne. Skjerpings.

Kommer jeg noen gang til å se Lolita (1993) (Selv om jeg har den på dvd)
Ja, nå har du sett den og den er ikke så veldig bra. Fin estetikk, men ikke Oscar-materiale. Den kom forresten ut i 1997, ikke 1993.

Kommer jeg noen gang til å ha mer enn 5 000 kr på brukskontoen
Det vil komme en tid hvor du jevnt over har firesifrede beløp tilgjengelig. Selv om brukskontoen din alltid vil være bunnskrapt uka før lønning. Det kommer nok til å være sånn uansett hvor mye du ender opp med å tjene. Stay strong.

Kommer jeg noen gang til å fikse skrivemaskinen min
Nei, den mintgrønne skrivemaskinen din kommer til å forsvinne i flyttekaoset når foreldrene dine skiller seg om et år. Men ærlig talt, en skrivemaskin er tung og upraktisk og denne manic pixie dream girl-estetikken din i klær og interiør er på vei til å forsvinne ut av vinduet. Stilen du har nå er inne i sin siste sekvens, og godt er det.

Kommer jeg noen gang til å slutte å sammenligne meg selv med andre
Nei habibti, dette er det store problemet i livet ditt fra din fødsel og antageligvis til din død men du bryr deg mindre og mindre for hvert år, og det er lugnt.


Kommer jeg noen gang til å spise kronärtskocka uten å instagramme det

Artisjokker er ikke en gave fra gud. Det finnes dessuten andre måltider i svensk blogger-style som er langt mer fotogene, illustrert her av en lunsj der du bestilte en avokadotoast som var umulig å spise uten å velte og venninnen din en krysning mellom chiapudding og acai bowl. Du vet ikke enda hva chiapudding eller acai bowl er for noe. Ingen bryr seg om artisjokker lenger.

Kommer jeg noen gang til å spise frokost og se på Parks & Recreation
Du kommer til å prøve å se Parks & Recreation et par ganger, men du vil gang på gang slå deg til ro med at du syns det er ørlittegranne kjedelig.

Kommer jeg noen gang til å klippe håret kort og kle det
Ikke ennå! Men du vil begynne å leke med tanken. Du ser på bilder av Jean Seberg og Audrey Hepburn med jevne mellomrom og tenker hmm, kanskje. Så kanskje.

Kommer jeg noen gang til å slutte å bli fornærma over ting andre vifter vekk
Spørsmålet er vel heller om du noen gang kommer til å kvitte deg med følelsen om at du alltid tar feil og andre alltid har rett når dere er uenige – du er på vei dit, sakte men sikkert. Det er ikke slik at andre alltid har rett og du bare «tar deg alt for nær av alt fordi du er dum og sensitiv», som du har en tendens til å tro. Still spørsmål, stå på kravene dine og ikke finn deg i alt. Lær deg å kjenne igjen hersketeknikker, især de som ofte blir brukt mot unge kvinner som bryr seg om noe. Gi litt mer faen i å alltid måtte bli likt av alle.

uploadKommer jeg noen gang til å bli venner med folk på festivaler
Nei og mesteparten av de folka er ikke din type folk uansett. Du er introvert og du sosialiserer på andre måter enn mange andre, du er litt unapproachable i måten du ter deg på og det er helt ok. Du har heller ikke et veldig stort erfaringsgrunnlag for festivaler ennå, du har nesten bare vært på Øya, og det er ikke slik at noen faktisk blir venner på Øya, alle er for opptatt med seg selv. I 2014 og 2015 drar du på Roskilde og det er så å si helt likt.

Kommer jeg noen gang til å spise på Les Deux Moulins uten å instagramme det
Du har enda ikke vært i Paris, det er egentlig helt hårreisende, men du kommer nok til å instagramme Les Deux Moulins når du eventuelt kommer deg dit. No shame.

Kommer jeg noen gang til å få over 500 følgere på bloglovin
Not yet, men du er ikke så langt unna! (11 stykker igjen til 500!! følg meg på bloglovin alle sammen, vær så snill, så føler *Åshild 2014* seg litt mer vellykka) Bloglovin kommer også til å miste litt av sin signifikans som måleenhet for hvor mange lesere man har. Du kommer til å få en del flere følgere på instagram i stedet.

Kommer jeg noen gang til å bli en sånn tjej som kjøper tulipaner hver uke/
altså, selv om jeg jobber i en blomsterbutikk, herregud
Nei, men kanskje annenhver uke/hver tredje uke. I 2014 bor du uansett i et lurvete kollektiv på Ullevål og blomster kommer ikke akkurat til å forskjønne fellesarealene der, så ikke stress. Du flytter heldigvis snart til St. Hanshaugen. Som 23 kommer du til å bo i en veldig fin leilighet på Sagene med Kristina og Marie og dere kommer til å ha en stor lys stue som du har fylt opp med grønnplanter. Der står det ofte friske blomster på bordet.

Kommer jeg noen gang til å skrive en bok som blir sosialt akseptabel å lese
Det vet vi ikke ennå! Men inshallah. Du kommer til å finne en ny piff i romanprosjektet du begynte på i København. På slutten av 2016 har du etablert mye mer av karakterene og handlingen, og er nesten klar til å begynne på den faktiske skrivingen. Det er kanskje noe med det at du noen ganger må erfare ting mer på kroppen for å kunne skrive om dem; nå de neste årene kommer du til å gjennomgå et knippe svært utfordrende forandringer. Det kommer til å føles som om du mister all idealismen din, men du kommer også til å vokse enormt mye som person og skribent av dette. Du er mye lykkeligere og tro mot deg selv på den andre siden, jeg lover.

Kommer jeg noen gang til å skrive noe som ikke er corny
Kanskje, kanskje ikke. Man må gi litt faen, ikke bry seg så mye om hva alle andre måtte mene og tenke, det vil alltid være et par haters som syns at noe er dårlig, men det betyr ikke at de har rett på vegne av hele målgruppen. Skriving og lesing og hva som oppfattes som corny er forferdelig individuelt, du kommer til å lese bøker og tekster som du dømmer nord og ned men som andre kommer til å elske, og vice versa. Det betyr ingenting annet enn at smak er forskjellig fra person til person. Og at en som regel er sin verste kritiker selv. Det gjelder iallefall for deg, som fremdeles på slutten av 2016 har flere utkast enn publiserte innlegg på wordpress. Nå er det snart jul og snart på tide å se The Holiday igjen, der Kate Winslet sier noe a la at hun trenger mer corny i livet sitt. Ta det til deg. Embrace the corn. 

 

7.12.16
19 Uncategorized
_


 1. God bedring og lykke til med eksamen. Dette innlegget var morsomt å lese! Man utvikler seg, og heldigvis for det :)

 2. Benedikte sier:

  Herregud, så gøy å lese. Kjenner meg igjen i en del ting! Jeg burde gjøre noe lignende. :)

 3. Maren sier:

  Serr, takk for detta. Nå føler jeg meg litt bedre. 2017 is on!

 4. teabooks sier:

  Artig å se hvordan man utvikler seg; hvilke ting som forblir viktige og hvilke ting som bare forsvinner.

  God bedring og lykke til på eksamen!

 5. Caroline sier:

  Dette er det beste jeg har lest på lenge, Åshild! Kan jeg kanskje kopiere det til min blogg (på min måte?). Uansett, herlig!

 6. Alice sier:

  Åh, så mysigt att läsa om hur du tänkte när vi typ precis hade lärt känna varandra :) så fint inlägg. Skolplansch med valar, hehehe. Och du passar jättebra i kort hår!! Och längtar till att läsa din bok <3

 7. Miriam sier:

  skikkelig fint å lese. jeg jobber også med å gi faen i å bli likt av alle.

 8. June sier:

  Dette var helt fantastisk å lese! Mye jeg kjenner meg igjen i her egentlig, haha.

 9. Kristine sier:

  Du er så smart og kul og skriver så bra!
  Masse god bedring og lykke til på eksamen!

 10. Nora sier:

  Lykke til på eksamen!! Skriver du en bok kommer jeg garantert til å kjøpe den.

 11. T sier:

  Det her er gull!

  2016 T er litt bekymret over at slimfit jeans er på vei ut, når det er det jeg har gått i siden jeg ble 15 og kjøpte mitt første par på besøk hos den superkule studentsøsteren min i Bergen. Husker jeg følte meg litt som en 50 år gammel dame i begynnelsen, for jeg var den første på ungdomsskolen min som gikk i det. Tenk det! Nå er jeg redd for å faktisk bli hun 50 år gamle damen som går i samme type jeans som hun gjorde i glansdagene.

  Det jeg skulle si: Jeg har en platespiller og noen plater i boden. Det skulle liksom bli en kjempesamling, ikke sant? Men nå vil jeg heller ha alt digitalt og hele verden i lommen min. Og om tre år (eller et halvt) har jeg glemt at jeg brukte fritiden på å tenke på bukser.

  • Ashild sier:

   2014/2015-Åshild var også smått bekymret over at slim fit/skinny jeans skulle gå av moten. Det tror jeg nok aldri de gjør sånn 100%, men jeg omfavnet alt av flares og bootcut og cigarette leg (som vel og merke er 90% det samme), og fant ut at de faktisk er enda mer flatterende enn slim fit. Det krever ei litta tilvenning! Så er det plutselig 2018 og man skjønner ikke hva man var så bekymret for.

   Jeg syns også det er deilig å ha alt digitalt. Elsker å loke med spillelister på Spotify. Hele verden i lommen er et fint uttrykk for det.

 12. Anja sier:

  Åh guri – det her = <3!

 13. Pernille sier:

  Å herregud, elsker dette innlegget! Skulle ønske jeg hadde en lignende liste å svare på. Så fint å se hvordan man blir voksnere.

 14. Aurora sier:

  Åååh, denne likte jeg skikkelig godt. Skal skrive en sånn liste til meg selv som jeg kan se på en eller annen dag og kanskje svare på den i-landsusikkerheten jeg også sitter med

 15. Tuva sier:

  Åh, dette var fint

 16. Shit, så fint å lese! Gøy <3

 17. Runa sier:

  Åh, Åshild. Denne lista ble jeg så glad av. Jeg solgte nettopp alle mine 16 vinylplater, føltes deilig å bruke de pengene på noe helt annet. Hvis du skal lese Beatles anbefaler jeg å droppe de siste 200 sidene. Eventuelt er Arv og Miljø, Forøvrig mener jeg at Kartago bør ødelegges, Dammyr eller Kan jeg bli med deg hjem gode tips til ønskelista. Ellers: helt enig om bunad, helt enig om jentevenner. Jenter er best. Elsker jenter.
  (PS: Jeg har ikke spist på Les Deux Moulins, men jeg har derimot vært på en vilt nachspiel med min bestevenninne, tre franske menn og evige mengder champagne. Anbefales!)

Leave a comment
Follow and Like: