Leseliste sommeren 2012

(Begynner med enn shoutout til Egwene som satte meg på ideen om å dele leseliste på bloggen :)

En tradisjon jeg har opparbeidet meg de siste årene er å gå inn i en bokhandel noen dager etter at juni har slått inn for å finne meg følgesvenner gjennom sommeren. I år har jeg lest så mye mindre enn hva jeg vanligvis gjør. Jeg har likevel samlet opp bøker gjennom dette halvåret og nesten ikke hatt tid til å lese dem. Det har blitt en høy stabel etter hvert, og siden sommeren min skal bli tilbrakt mest i Bergen, med et lite Københavneventyr på begynnelsen, Øya, og så et stort, firemånederslangt Københavneventyr på slutten, har jeg mye tid til å lese. Denne stabelen skal jeg prøve å lese meg gjennom i sommer:
Curriculum summer 2012

Suzanne Collins – Mockingjay
Falt hodestups inn i The Hunger Games da jeg var på Kreta. Leste ut første bok på flyet, var overlykkelig da jeg fant en bokhandel med engelskspråklige bøker i Chania og leste ut andre bok nesten like fort. Åh, som jeg skulle ønske at jeg hadde funnet de bøkene da jeg var 13-14! Mockingjay, den siste i triologien, leser jeg på nå og det er så deilig å falle inn i samme opplevelse som jeg hadde da jeg leste Harry Potter-bøkene for første gang. Katniss Everdeen er sterk og fin og modig og venter ikke på at noen skal redde henne. Og det er så spennende at du omtrent dirrer imens du leser. 
Charles Dickens – Great Expectations
Jeg har så lange lister med klassikere i hodet som jeg ønsker å lese, som jeg vet jeg bør lese, som jeg skal lese i løpet av livet. Da jeg vandret rundt blant bokhyllene på Fretex for noen uker siden (blitt en hybelboervane nå, å saumfare Fretex to-tre ganger i måneden) fant jeg en støvete Penguin Classics-paperback. Og når man finner Great Expectations til 25 kroner går man ikke bare fra den. Og jeg bladde i den, leste et kapittel på en grå rullesteinstrand i Hellas på vei til flyplassen, men da jeg kom hjem grep russetiden fatt i meg, de traumatiske eksamenene fatt i meg, og det er en bok jeg vil ta meg tid til, falle fullstendig inn i, jeg har null erfaring med å lese Dickens men skjønner at det ikke er hump og slump, noe du legger fra deg. Så jeg skal spare den til en juliuke det regner spesielt mye, når alle vennene mine er på ferie og viktoriansk skittenrealisme fra gatene i London virker optimalt.
Haruki Murakami – 1Q84
Minst en gang i uka det siste halve året har jeg skrevet meg bak øret at jeg skal lese 1Q84 av Murakami denne sommeren Jeg har lest blogger, hørt venner snakke om bøkene, lest artikler om bøkene, tenkt jeg skal, jeg skal, jeg skal. Og nå er det juni, sommerferie. Bokhandlersken smilte fornøyd da hun så samleboksen med tre pocketbøker i bokstabelen jeg kom bort til kassen med. «Tror dette er min favoritt av Murakami,» sa hun. «Har du lest Kafka On The Shore?» «Nei,» svarte jeg. (En annen Murakami jeg har sverget for meg selv at jeg må lese innen året er gått). «Jeg har lest Norwegian Wood, da.» «Den er ganske annerledes fra Norwegian Wood,» sa hun. «Men den er helt vanvittig. Tror du kommer til å få det fint i sommer.»
Lauren Oliver – Before I Fall
Litt fin, amerikansk YA-litteratur som jeg har hørt så mye bra om. Husker jeg leste anmeldelsen Nina postet på bloggen sin og la den til på ønskelista på Goodreads. Tenkte over den nå og da, antok den ikke var å finne i Norge, at det måtte bli en play.com eller amazon-bestilling isåfall. jeg er omtrent som en 80-åring når det kommer til å bestille ting på internett, så slo det fra meg. Så fant jeg den. Klemt inn i en bokhylle i favorittbokhandelen min. Hurra!

Sylvia Plath – The Bell Jar
Denne leste jeg i fjor sommer og ble veldig glad i. Fantastisk bok. Sammenbruddet til en ung, flink pike med hele livet foran seg.  Mørk, brutalt ærlig og med et språk som flyter istedet for å flakse, som umiddelbart får deg til å forstå. Gleder meg til å lese den igjen.

Kazuo Ishiguro – Resten av dagen
Kazuo Ishiguro skrev også Never Let Me Go, en fullstendig nydelig bok som også ble til en film med Carey Mulligan og Keira Knightley (vakker, men med en gang man har lest boka er det umulig å se filmen uten å bli skuffet). De siste kapitlene av Never Let Me Go river deg opp, og når jeg snakker om Ishiguro med noen som har lest Resten av dagen (The Remains Of The Day) sier de alltid at den er bedre. Og jeg håper det er sant. Og jeg har hatt den stående i bokhylla kjempelenge, et Fretexfunn jeg aldri har funnet tid til, men snart, snart. Snart.

Jonathan Franzen – Frihet
Begynte på den i fjor sommer. Men å lese den boka parallelt med A Game Of Thrones (George R.R. Martin) var litt umulig. (A Game Of Thrones sørget forresten for den dårligste lesesommeren min noensinne. Ja, den er nokså bra, men åh så TUNG. Var ikke ferdig med den før oktober.) MEN, tilbake til Frihet, i sommer skal jeg lese den og jeg vet at det kommer til å bli bra.

Dr. M. Scott Peck – The Road Less Travelled
Populærpsykologiklassiker (1978). Kanskje den skaper en tankerevolusjon. Time will tell.

Edgar Allan Poe – Tales Of Mystery and Imagination
Jeg fikk en nydelig, illustrert bok med utvalgte noveller av Edgar Allan Poe for noen julaftener siden. Har ikke lest langt på nær nok av dem ennå. Nå skal jeg prøve å lese en hver kveld. Litt gotisk skrekk før jeg legger hodet på puten. Kan bli en nifs sommer.

Alle bøkene er linket til Goodreads-sidene sine, der det står anmeldelser, beskrivelser og lignende. Legg meg gjerne til på Goodreads! Det er litt som en engelsk versjon av bokelskere. Jeg heter thelabyrinthine der, som sånn ca alle andre steder.

Hva leser du i sommer?

(Utsikten fra loftet mitt midt på natten)

Jeg hadde min siste eksamen i går, i mediekommunikasjon, det gikk helt fint og nå er jeg ferdig med videregående. Surrealistisk. Aner ikke hva jeg skal gjøre, jeg har ingenting å prokastinere, ingenting å få skyldfølelse for at jeg ikke leser på. Post-eksamensk stress. Satser på at jeg faller inn i feriemodus snart. Bergen er på sitt fineste igjen. Håper dere har en bra helg, jenter og gutter. Les en bok eller to eller fire. Jeg skal iallefall prøve.

8.06.12
17 litteratur
_


 1. Kathleen sier:

  Fint med leseliste! Når jeg kommer til Kristiansand skal jeg gå på bilioteket og låne en haug med bøker. Gå rundt i hyllene og bare plukke med meg og ha all verdens av tid.

 2. Anonymous sier:

  Jeg skal lese: shantaram, alt av cormac mccarthy og siri hustvedt og kanskje noe annet spennende jeg finner. For eksempel noe fra lista di, som var fin :)

 3. Synne Larsen sier:

  Hvorfor står «Great Expectations» på folks leselister denne sommeren? Har sett den flere steder allerede. Kanskje det er på tide å ta den ut av bokhyllen og faktisk lese den snart da :)

  Lykke til med boksommeren, ser ut som du har den godt planlagt med spennende bøker.

 4. Nina Reed sier:

  Before I Fall er helt nydelig! Gleder meg til å høre hva du synes!:)

 5. pernille sier:

  Åh, for en fin idé! Har mye å lese i sommer, så jeg lager et lignende innlegg når jeg kommer hjem og linker til deg :) nå er jeg så heldig og leser den siste Harry Potter-boka for første gang, så SPENNENDE.

 6. isabel sier:

  Gratulerer med overstått eksamen og med bokliste. Jeg elsker å lese, men hater at jeg ikke tar meg bedre tid til det. Har begynt på en bok nå, Extremely Loud & Incredibly Close, har satt meg som mål å fullføre denne oppi alt jeg skal gjøre i sommer.

 7. Maren sier:

  Fint å lese! Jeg elsker slike lister. Kanskje jeg må skrive ned min leseplan også? <3

 8. Karen sier:

  Leser på Les Miserables – the unabridged version volume II, som jeg har gjort siden nyttår. Har lest noen andre bøker innimellom(deriblant Hunger Games-serien! Elsker den.), men har bestemt meg for å holde meg til den nå, hvis jeg skal bli ferdig. Dessverre lite tid til å lese innimellom all jobbinga for tida, men skal bli flinkere nå. Må jo klare Goodreads-målet mitt!^^

 9. regndrope sier:

  Det er så fint å endeleg kunne få lese mange av bøkene ein har gleda seg til!

 10. Egwene sier:

  Bøker, bøker, bøker <3 Selv om jeg har hatt en uke uten NOE jeg MÅ gjøre har jeg ikke begynt enda, men snart blir det mye frem og tilbake til vestlandet, så da blir det som en liten "kickstart" på prosjektet! Begynner å bli mer og mer keen på å lese Great Expectations nå!! Let me know what you think! :)

 11. Flott innlegg!:) Gratulerer med vell overstått eksamen!Skjønner du har det spennende fremover, spesielt å slutte på videregående:)

  Flott sommerleseliste:) Vurderer å lese «Before I fall» nå i sommer, virker som en flott bok:) Ellers har jeg ikke helt funnet ut hva jeg skal lese:)

  Ha en flott helg og kos deg med alle de flotte bøkene!:)

 12. Cecilie sier:

  Gratulerer med overstått eksamen! :D Surreal, but nice, er det ikke det det heter?

  Skjønner absolutt hva du mener med post-eksamensk stress. Jeg går på veggene her hjemme og har allerede vaska hele huset en gang denne uka, nå har jeg tatt frem symaskinen i et desperat forsøk på å gjøre noe konstruktivt.

  Jeg hadde også tenkt å lage en sånn leseliste, om ikke på bloggen, så i hvert fall for meg selv som en fysisk påminnelse for å gi meg en illusjon av forpliktelse til å lese dem, sånn som jeg gjør når jeg leser til eksamen på litteratur :)

  Akkurat nå holder jeg på med Fergemannen av Gabriel Scott, og har planer om å pløye gjennom blant annet Stien og Kilden av samme forfatter, et par Strindberg, Lagerlöf, de to siste bøkene i trilogien om Lillelord og det som ellers måtte titte forlokkende frem fra bokhyllene i diverse bruktbutikker jeg dumper innom. Jo! Og så litt HP så klart! For tradisjonens skyld. Kos deg med bunka di! :)

 13. Kake sier:

  Ååh, fin leseliste! :) Mye spennende der altså!

  Jeg leser The Dark Tower, og har planer om å fullføre et par andre bøker jeg har liggende, som Sherlock Holmes.. :3

 14. Michelle sier:

  Bra liste!

  Jeg startet på A Game of Thrones tidlig i april og er bare kommet halvveis…jeg syns faktisk ikke den er så grusomt tung, det er bare så himla mange navn å forholde seg til at det føles slik i blant. Etter å ha lest så og si ingenting hele mai skal jeg gjøre mitt ytterste for å bli ferdig de nærmeste dagene slik at jeg a) ENDELIG kan se serien og b) ikke føkker opp lesesommeren min. Har såå mange bøker jeg vil lese videre, av forfattere som Murakami, Paulo Coelho og Jonathan Safran Foer for å nevne noen.

 15. Elisabeth sier:

  Her var det mange fine bøker, som jeg ikke har fått lest selv enda heller. Men kanskje til vinteren :)

  Nå ble jeg inspirert til å lage min egen leseliste :)

  God søndag til deg :)

 16. Caroline sier:

  1Q84 av Murakami må jeg også få lest!

 17. Vero sier:

  Jeg tror jeg skal lese noen av de samme bøkene som deg. God sommer, fina

Leave a comment
Follow and Like: