I don’t know what I want, but I know what I don’t want


Jeg så Vicky Cristina Barcelona for andre gang nå i kveld og noe Cristina (spilt av Scarlett Johansson) sa kunne vært tatt ut av mitt eget hode. Vicky Cristina Barcelona er forresten en veldig bra og estetisk vakker Woody Allen-film som det er vanskelig å ikke bli betatt av. Handler om to jenter som tilbringer sommeren i Barcelona og blir involvert med et ganske merkelig, destruktivt kunstnerpar. Det Cristina sa var:

«I don’t know what I want, but I know what I don’t want.»

Og gud, dette er akkurat hva jeg føler når jeg tenker på fremtiden. Jeg vet så godt hva jeg ikke vil ha ut av livet, men nøyaktig hva jeg ønsker meg? Jeg klarer ikke å se noe bestemt for meg. Det verste jeg kan se for meg når jeg tenker på meg og mitt eget liv er å ikke våge og å ikke stå løpet ut. Å droppe ut eller ikke gidde å bry meg om utdanning fordi jeg får en greit betalt jobb. Å forbli i samme intellektuelle tilstand hele livet. Å utdanne meg til noe trygt og kjedelig framfor noe som er spennende men kanskje ikke er så etterspurt. Jeg tror jeg uansett kommer til å være lykkeligere om jeg holder på med noe jeg liker, fremfor noe som ikke gir meg noe unntatt en sikker månedslønn. Jeg leser intervjuer med unge voksne som studerer noe utelukkende fordi det gir dem en bra lønn, ikke fordi det engasjerer dem. Klarer ikke helt å forstå dem.

Det er jo ikke lenge til jeg kan begynne på utdanningen min, og selv om jeg utsetter hele prosessen et år med å flytte til København og gå på folkehøgskole nå i høst, bestemte jeg meg for å lage en liste over ting jeg kunne tenke meg å studere. Få litt oversikt. Trinnet mitt var på en slags utdanningsmesse denne uka og det er virkelig mange steder bare i Norge jeg kunne tenke meg å studere. Det er så utrolig mange muligheter. Så litt på universitetene og fagene jeg kunne tenke meg å gå på i inn- og utland og kom fram til følgende liste:

– Liberal arts
– Creative writing
– Kunsthistorie
– Psykologi
– Engelsk
– Filosofi og idéhistorie
– Estetiske studier
– Kulturvitenskap
– Sosialantropologi
– Russisk
– Internasjonal politikk
– Historie
– Litteraturvitenskap
– Fransk
– Kriminologi
– Musikkvitenskap uten å måtte spille et instrument
– Fotojournalistikk

Så altså – HJELP. Synd jeg ikke kan studere alt.
For å være ærlig aner jeg ikke hva jeg skal studere.

Det er jo så enkelt å drømme om hva man skal bli når man ikke helt klarer å ta stilling til det. Gjennom hele ungdomsskolen og videregående har jeg sett fram til studietiden og alt det kom til å medbringe, alle de tingene jeg skulle lære om, det studiet jeg skulle gå på. Så fant jeg ut at jeg ikke ville studere journalistikk etter å ha jobbet i en avis og innsett hvor lite det faktisk appellerte til meg. Jeg elsker å skrive, men ville jeg elsket det like mye om det var jobben min hver dag? Å skrive om ting som ikke ga meg noe tilbake uten noen form for kreativ kontroll? Jeg tror det sakte men sikkert hadde slukt meg. Jeg håper fremdeles på å leve av å skrive, men jeg ønsker ikke å ha journalistikk som sikkerhetsnett. Det er så mye annet fint og interessant jeg kan studere.

Deretter prøvde jeg å beskrive drømmejobben min for meg selv, for å se om det hjalp. Det var en smule vanskelig, når jeg planlegger nye karrierer i hodet hver eneste uke. En uke studerte jeg sosialantropologi og utviklingsstudier og jobbet for FN, en annen litteraturvitenskap og engelsk og jobbet i forlag, en tredje sammenlignende politikk og russisk og jobbet med et eller annet stort og viktig innenfor internasjonale relasjoner. Akkurat denne uken har jeg tenkt kunsthistorie/estetikk + språk + muligens et forferdelig økonomistudium jeg må lide meg gjennom slik at jeg kunne jobbet med kunstformidling. Jeg vet iallefall at min fremtidige jobb må bunne i et HF-fag. Og at jeg skal lære meg et språk annet enn engelsk og norsk.

Det jeg helst vil gjøre når alt kommer til alt er å gi fine/interessante ting videre til andre. Formidle noe. Ord, musikk, kunst, film, informasjon. Å kunne jobbe med å vise inspirerende ting her i verden.  Det er så mye som frister. Å ha et lite forlag, et kunstgalleri, et plateselskap. Et lite mediehus av ulike elementer rett og slett, som hjelper andre å vise sin kreativitet. Skrive bøker og reise rundt i hele verden. Vise fortiden og fremtiden på museer og gallerier. Samle sammen historier fra flere tusen liv og fortelle dem til andre. Hjelpe mennesker som ikke har det så fint. Snakke mange språk. Å inneholde så mye kunnskap at jeg nesten sprekker.

Veldig vage mål jeg har. Jeg kan jo ikke bli alt. Jeg så et TED-foredrag om en poet som innså i løpet av tenårene at hun ikke kunne bli alt hun ønsket seg, at hun ikke kunne bli en prinsesse, en president og en astronaut samtidig. Begynner å gå opp for meg også. Det finnes drømmer man må forkaste på veien. Det skremmer meg at det er valg jeg må ta nokså snart. Hvis jeg skulle studert alt på den listen hadde jeg ikke vært ferdig før jeg var i pensjonsalderen. Men jeg håper jeg alltid har ambisjoner og nye mål. Og at jeg aldri lar meg selv falle inn i en livsstil som ikke engasjerer meg.

Pretensiøs.com, altså. Ha en fin lørdag!

28.01.12
14 selvutvikling
_


 1. gnistregn sier:

  høres innmari fint ut da :) og du skal være glad for at du har en slik liste, da har du en masse andre ting å prøve ut hvis det du begynner på ikke viser seg å være noe for deg.

 2. Karen sier:

  Får håpe folkehøyskole blir like eye-opening for deg som det ble for meg da^^ Hva skal du gå?:)

 3. pernille sier:

  Veldig fint innlegg! Jeg er ganske lik som deg, masse ambisjoner og drømmer og så mye jeg vil gjøre. Skjønner at det er vanskelig å velge! Gå for det du brenner mest for, og så er det ikke sikkert du må forkaste noe, men at det faktisk åpner uante dører på veien. Man vet aldri! Men mitt tips er å lese så mye du kan om hva de forskjellige studiene faktisk innebærer; det kan jo hende du blir klokere på valgene da? uansett har du jo et år på deg :)

 4. Isabella sier:

  Kjempefint innlegg:) Skjønner det er vanskelig å velge, spesielt når det finnes så mye spennende utdanninger der ute. Lykke til med å finne ut av ting:)

  Ha en riktig god helg!

 5. Likte veldig godt dette innlegget!
  Jeg kjenner meg utroling mye igjen i tankene dine. Man har så mange drømmer, men når man først må velge, så er det skummelt å måtte forkaste noe. Og så er det ikke alt som leder direkte til en jobb. Samtidig så vil du jo ikke gå glipp av noe heller!

 6. Maria sier:

  det er ikkje lett å kome med tips om kva som passa best til andre! for det må du jo finna inni deg ein plass. Den tanken som kjennes mest heime i hovudet ditt:)

  Pesonleg har eg stor interesse for littereaturvitenskap og kunsthistorie, men gah alt er jo spanande av det som du lisat opp her:)

 7. Sandra sier:

  Skjønner nøyaktig hva du mener. Er ikke interessert i journalistikk lenger, har bare lyst å skrive fiksjon. Og selv om man ikke nødvendigvis kan leve av kreativ skriving, betyr det jo ikke at man ikke kan studere det. Det kan jo brukes til som tillegg til noe annet. Man må jo leve ut noen drømmer når man fortsatt er ung.
  Forhåpentligvis kommer jeg inn på den folkehøgskolen jeg vil, det er så langt jeg tenker akkurat nå. Så ser jeg hvor jeg går etter det. :)

 8. tinekatrien sier:

  Er du like heldig som meg så får du en pekepinne på hva du vil gjøre, på folkehøgskolen :) hvis ikke er det fint å tenke på at man ikke må bestemme seg nå. Og at man kan ombestemme seg så mange ganger man vil. Det er viktigere å gjøre det som gjør deg glad, enn å henge seg opp i studielån eller å føle at man ‘må’ ting. Også er det vel bedre å ikke helt vite hva man skal velge, istedet for å ikke vite hva man vil i det hele tatt.

 9. myldretid sier:

  Det er ikke så lett å vite hva man vil, men heldigvis kan man begynne på en utdannelse, og hvis det er helt feil kan man bytte.

  Jeg har jo studert to av tingene på listen din, og litteraturvitenskap var ikke helt min ting. Eller, UiO var ikke min ting. Fotojournalistikk er mye mer meg, men jeg vet ikke om jeg hadde begynt på det hvis jeg ikke hadde hatt to år på blindern først.

  og russisk, DET høres gøy ut. Språk er aldri feil:)

  God helg videre!

 10. Cecilie sier:

  Jeg stemmer for litteraturvitenskap! Det er jo kjempekjekt å kombinere med Creative Writing også for den som vil skrive ;)

  Eller så kan du tenke at du bare kan begynne fra en kant og jobbe deg gjennom lista. Husk at hvis man gir jernet litt ekstra, så er det ingen som nekter deg å studere flere ting på en gang- fullt mulig! Hilsen Ubesluttsomheten selv.

 11. Sigrid U sier:

  Har det på samme måte..

 12. Hilde Haugen sier:

  Ja, det er vanskelig. Jeg synes fortsatt det er vanskelig selv etter at jeg har fullført mastergraden min, i bioteknologi. Det er veldig få jobber å få, og enda færre faste jobber. Så etter to år er jeg like jobbsøkende som rett etter at jeg var ferdig. Nå begynner jeg å lure på om jeg vil ha disse jobbene i det hele tatt. Men neste uke skal jeg på jobbklubb-kurs, og da skal jeg prøve å få hjelp til å finne ut hva jeg burde gjøre med livet mitt, liksom. Kanskje jeg skal begynne med noe helt annet, jeg kan jo, som deg, litt om mye rart. Man har ikke bare én interesse. Jeg kan forresten anbefale folkehøgskole, det er et herlig annerledesår. Lykke til med valgene!

 13. Anonymous sier:

  noen, har fortalt deg en gang: – bravo mademoiselle!.. jeg ha si det til deg. bruno

 14. Anonymous sier:

  Hei du! Først. alle tiders blogg!!
  Jeg står på ett veiskille i livet mitt. Jeg er der. Ferdig med vgs og hva nå…? Men likevel er jeg fornøyd med å jobbe for tenk da.. Starte med ett studium med ett gigalån og vil droppe ut. Heller hold litt tilbake.

Leave a comment
Follow and Like: