Home is wherever I’m with you

Anna kom på besøk, og det så sånn ca slik ut:
698695
En lat tømmermænd-søndag etter fest hos Josefine og Cecilie og klubbing på Nørrebro. Formiddagen og ettermiddagen ble tilbrakt i «norske overflatiske motemagasiner»-dvalen.
694
Tvang oss til sist ut i dagslyset for å plukke opp litt kaffe og gå en tur i Assistens Kirkegård.
701705706
Vindusshoppet, spiste middag på et sted med kjekke servitører og mange blendende lys, klemte noen søyler, kjøpte noen kilo smågodt (heter ‘slik’ på dansk… så hver gang jeg har sagt ordet slik til dansker tror de jeg mener godteri… kleint x 5000) og gikk på kino for å se Moonrise Kingdom. En av de fineste filmene jeg har sett i år. Minner meg om å være ti år og så svimlende forelska at man ikke vet hvor man skal gjøre av seg (å være forelska når man var ti var ti ganger kulere enn å være forelska når man er «voksen» og ikke har lov til å være forelska sånn egentlig)
714726
Mesteparten av uka ble riktignok tilbrakt på skolen. Denne uka har vært superhektisk i og med at Kulturnatten i København var nå på fredag, og skolen min hadde åpent hus for å vise hva vi hadde gjort. Jeg var med på høytlesning av tekster fra skriveverkstedet, og dans. Gikk relativt fint. Uansett, så brukte vi ettermiddagene godt. Etter at vi hadde lyttet til studioinnspilningene i sangskriving på onsdag (var i studio forrige uke og spilte inn en sang, dritskummelt, jeg er ikke akkurat en performer, men det gikk visst fint) gikk vi litt rundt i sentrum og så på bylivet.
720
Anna foreviget Køben med engangskamera.
728733
Besøkets kulturelle innslag ble Statens Museum for Kunst. Har vært der flere ganger, bl.a da Karen var på besøk, og det er virkelig et av favorittstedene mine i København. Gigantisk. Så ufattelig mye forskjellig kunst å fordype seg i, en dag er ikke nok. Det er gratis entré hver dag (unntatt mandag, da sånn ca alle kunstmuseene i København er stengt), med unntak av diverse utstillinger de har gående (akkurat nå: Matisse). Sølvgade 48-50, rett forbi Botanisk Have.
735
Melancholy av Lucas Cranach The Elder, fra 1532. Jeg vet ikke helt hva det er med dette maleriet som appellerer til meg (det viser iallefall fingeren til uttrykket less is more), men jeg har stoppet opp og studert det i flere minutter hver gang jeg har gått forbi det. Melankoliengelen som vokter over tre små gutter som prøver vippe en alt for stor ball gjennom en alt for liten ring, et vilt uvær utenfor vinduet med nakne kvinner, ville geitebukker og en mann i røde klær, sola som skinner på fjellene i det fjerne, et stort slag, døde soldater… iallefall, har ikke klart å ta øynene av det. Vil ha et print av det på veggen. Aner ikke hvorfor.
743739745
748750751
Føler meg pretensiøs hver gang jeg prøver å skrive om kunst, jeg kan jo egentlig ingenting. Snakket med et kunstnerbekjentskap for litt siden om hva slags kunst jeg likte, og jeg bare «eh… ekspresjonisme. Du har hørt om Edvard Munch, sant? Og øhhh, Salvador Dalí? Besøkte hjembyen hans i Catalonia da jeg var 16, jæla kult. Og litt rokokko. Du vet… eh?» Som om jeg vet hva jeg snakker om. Nå skal jeg ha kunsthistorie på fredagene fram til jul, så vi kan jo håpe jeg forbedrer meg. Iallefall: Fra et romersk osteria av Carl Bloch (1866). Av uforklarlige grunner har det dukket opp i iallefall tre samtaler jeg har hatt med andre folk på skolen som også har besøkt SMK. Ingen klarte helt å sette fingeren på hvorfor vi husket det, men iallefall: Deilige folk, deilig motiv, deilig stemning. Blikkfang.
752760
Dronning Louises Bro om kvelden. Siste dagen før Anna skulle hjem, hadde vondt i hjertet begge to. «Må du reise?» spurte jeg sikkert tjue ganger imens vi spiste avskjedsmiddag på Laundromat. «Må jeg reise?» svarte hun tilbake. Har hatt den fineste København-uka noensinne, tror jeg.

Å være med bestevenninnen sin fem dager i strekk når man ikke har sett hverandre på så lenge, når skole og jobb og livet har slukt tid fra dere i flere år egentlig, var så fantastisk fint, og fikk meg til å bli enda mer takknemlig over livssituasjonen min. Jeg har et til tider superfint, til tider hektisk, til tider stillestående, og til tider skremmende ukjent nytt liv i København. Det er selvsagt ikke bare enkelt, til tider har jeg følt meg så alene at jeg ville sette meg på første fly til Bergen, gå i hi hjemme hos familien min og kanskje begynne å jobbe litt på blomsterbutikken igjen. Men etter en måned innså jeg at slike følelser er en del av opplevelsen av å starte fullstendig på nytt, at jeg kan bo i København mye lengre enn det halvåret jeg først så for meg, at denne byen kan bli et nytt hjem. Og samtidig som København er bra og skummelt og nytt, har jeg mye kjærlighet og bra ting hjemme i Norge som alltid kommer til å være der. Om jeg savner noen eller om de savner meg er det bare en og en halv time unna med fly, og vi kan oppsøke hverandre så fritt som vi vil. Familien min kommer på besøk neste uke, om to måneder er det jul i det lille pepperkakehuset på øya en time utenfor Bergen. Jeg klarer meg.


 1. Synne sier:

  Så kjempemange fine bilder, og så kjempefint å lese at dere har hygget dere sammen og at du føler deg bedre. Hjemlengselen kommer og går når man flytter utenlands – som du sier er det en del av opplevelsen. Fortsatt god helg!

 2. Karen sier:

  Du tar så fine bilder! Og er så fin selv:*
  Hørtes ut som en herlig uke, og bra at København begynner å bli god mot deg^^

 3. Elise sier:

  aw, jeg liker bloggen din veldig godt. den er søt og fin og du er søt og aw

  og københavn, ååååå. det er trist at jeg aldri har vært der, for jeg har alltid hatt skikkelig lyst til å dra dit.

 4. Maren sier:

  Så fint med besøk. Og det bildet av deg hvor du sitter og ser til siden var skikkelig fint.

  • Berril sier:

   Da jeg hentede prgniee i vuggestue/bf8rnehave i dag, ville de ikke med hjem! Jeg troede lige, at de her dag 1 efter ferien me5ske ikke ville have se5 lang en dag. Ikke tilfe6ldet! De ville blive i institutionen og bare lege med deres je6vnaldrende venner. Dejligt at alle elsker hverdagen! Dem er der som bekendt flest af!

 5. pernille sier:

  Åå, jeg likte å lese dette. Københavnlivet ditt virker fantastisk! Vet alt om hvordan absolutt alt kan svinge fra dag til dag, men jeg klarer meg og du klarer deg.

 6. nydelege bildet! eg må verkeleg reise til københavn igjen, sist eg var der var eg 11, og det seier jo sitt. kjenner meg så igjen i det du skriv på slutten, det er liksom ein kjensle av angst og eufori – rett og slett ein avhengighetsskapande kjensle!

 7. Nora sier:

  København er veldig fin, akkurat passe stor. Høres ut som at du koste deg!

  Om du får mulighet(og om det er åpent), så må du ta deg en tur på Bakken tivoli utenfor Køben, vakkert, gammelt og ikke minst billig. Og stort. Anbefales på det sterkeste!

 8. Veronic Mike sier:

  Fantastisk innlegg – mange nydelige bilder og fin tekst! <3 FLINKA!

Leave a comment
Follow and Like: