Eid al-Adha

UntitledUntitled

Det var Eid al-Adha sist helg. Kairo var helt på syre. Airconditionen min var ødelagt, jeg sov ikke hele natta og ble oppringt kl 7 av at noen av vennene mine spurte om jeg ville være med på å slakte en sau. «Slakte en sau?» gjentok jeg i halvsøvne før jeg sa NEI, hva slags mareritt skulle det være, jeg lå der dekket i min egen svette i et soverom like varmt og klamt som et drivhus. Men jeg fikk ikke sove, så jeg ringte dem og sa at jeg kom bort, sto opp, kledde meg, ble hentet av den ene venninna mi og snublet bort til leiligheten deres noen gater unna med ideen om å sove hos dem i stedet. Trodde jeg. I stedet måtte jeg hilse på naboene, ble med ut i gatene, hadde et sjal surret rundt hodet, drakk tyrkisk kaffe, spiste egyptiske bakverk, prøvde å ikke se for mye på blodpyttene i gata og ignorere den sterke lukten av døde dyr. På kvelden spiste vi middag på en båt langs Nilen og gikk en tur ved broene og Tahrir-plassen. En av de særeste dagene i livet mitt så langt, men herregud, alle de tingene jeg opplever her.

Jeg så også den sauen bli slaktet, forresten, litt utpå formiddagen. Stirret rett fram, Game Of Thrones S01E01-style, det var ganske grusomt, den dagen var en gigantisk vegan-trigger warning, men også et øyeblikk for refleksjon. Jeg skal ikke gå så alt for mye inn på dette, og jeg er heller ikke rette person til å skulle skrive om dette temaet, da jeg er en skarve fleksitarianer, men: I Norge er alt vakuumpakket. Luktfritt. Sterilt. Man ser ikke dyret. Man lever så skjermet fra det man har på matfatet. Kjøtt er noe man tar som en selvfølge i alle måltider, det er 19.90 i kjøledisken på Rema, det er kjøtt i retter som egentlig ikke blir forbedret av kjøtt i det hele tatt, det er så himla mye kjøtt og alt er så bearbeidet og fremmedgjort fra hva det en gang har vært. Et faktisk dyr. Her i Egypt står man ansikt til ansikt med det dyret overalt. Hest og kjerre er fremdeles et av flere fremkomstmidler i nabolaget jeg bor i. I noen bakgårder tripper det høns. I gatene fins det kameler og eseler og sauer og geiter. Det lukter rått kjøtt i matbutikkene, ingenting er ferdig pakket, ingen Best Pris-logo, ingen 3 for 2. Det er hva det faktisk er. Og det gjør valget om å avstå fra kjøtt i de fleste tilfeller ganske enkelt.

Når det kommer til sjal, så ser jeg ikke for meg at det er noe jeg kommer til å bruke ofte her nede. Jeg har to sjal jeg bytter på å ha i veska i tilfelle det skulle bli nødvendig, og det har vært veldig greit på kveldene. Jeg føler jo at jeg har fått mindre blikk av andre de gangene jeg har slengt et sjal rundt håret mitt, men det er nok hovedsakelig en psykologisk greie. Folk ser uansett i løpet av få sekunder når det er lyst ute at jeg ikke er herfra. Eid føler jeg var et unntak, da gjorde jeg det først og fremst som et tegn på respekt for de som feiret (nabolaget jeg bor i er relativt religiøst med en ganske høy niqab-faktor), og fordi det var crazy mange folk ute i gatene og det å kunne skli bittelitt mer inn i miljøet var veldig deilig. På langtidsbasis satser jeg på at folk forstår at jeg respekterer religionen ved å kle meg som jeg gjør og ved at jeg oppfører meg som jeg gjør.

Ellers har jeg ikke hatt wi-fi den siste uka, så jeg har flere innlegg på lager de neste dagene. Skal vise dere templer og kirker og moskeer. Og tusen takk for tilbakemeldingene på de siste to postene mine. Blir så glad. Dere er bra! Salam.

30.09.15
6 Uncategorized
_ ,


 1. Pernille sier:

  Ja, ja, JA, så sant det du sier om kjøttkonsumeringen i Norge vs. arabiske land! Kjenner meg igjen fra da jeg var i Marokko. Det er så spennende å lese om tida di i Kairo, gleder meg til flere innlegg!

 2. Irene sier:

  Så utruleg spanande å lese om livet ditt i Egypt! Gler meg til å lese meir.
  Og verkeleg sant det med den distansen all emballasje og vakuumpakking skaper – ein gløymer nesten at kjøtet faktisk var ein del av eit dyr.

 3. Sofie sier:

  Shit, er så kult å lese om alt du opplever! Gleder meg til fortsettelsen!

 4. caroline sier:

  SÅ SANT det du sier om kjøtt i (store deler av) utlandet vs Norge. Jeg får vondt i magen av tanken på at man ikke en eneste gang i løpet av prosessen med å kjøpe inn, tilberede og spise tenker på at det en gang var et levende dyr. Jeg synes man skal tenke litt ordentlig på det, og forholde seg til det litt mer på nært hold, og så ta et standpunkt.

  Les dette : http://www.theguardian.com/books/2015/sep/25/industrial-farming-one-worst-crimes-history-ethical-question?CMP=fb_gu

 5. challis sier:

  såååå spännande!!! fler blogginlägg tack

 6. Anette sier:

  Så spennande det du skriv om kjøt og dyr. Sjølv har eg byrja å tenke meir og meir på korleis butikkane og ulike matbedrifter framstiller kjøtprodukta sine. Det er jo heilt sjukt. «Kyllingsnitzel med sjampinjongsaus». Huff.

Leave a comment
Follow and Like: