2012, del 2

Midsummer in Norway
Jeg skulle egentlig på Hovefestivalen i slutten av juni men hadde ikke penger, så jeg fant heller de billigste togbillettene til Oslo og besøkte farmor i stedet. Barndomssommerparadiset sto der fremdeles. Jeg lå i hagegyngen, leste i 1Q84 av Murakami og drakk solo ut av små, kalde flasker fra kjelleren. Farmor fortalte alle historiene om da hun var nitten og ga meg mange gode råd og jeg smilte av alt sammen. Jeg var også i Oslo, gikk gatelangs uten egentlige planer sammen med et par venner, snakket om fremtiden og spiste lunsj på Bare Jazz. Så tok jeg nattoget hjem til Bergen for å være der resten av sommeren.

Juli var mest autopilot. Litt slik som dette:
Untitled
Jeg jobbet i en alt for varm og stille blomsterbutikk og alle vennene mine og familien min minus meg var på ferie. Var himla ambivalent i forhold til å være ferdig med vgs og å skulle flytte til København. I noen av helgene danset jeg med de som stadig var i Bergen. Vannet blomster om ettermiddagene, pakket ned loftet litt etter litt og ventet og lengtet etter høsten samtidig som jeg gruet meg noe helt forferdelig.
UntitledSusanne Sundfør
Da det ble august reiste jeg til Oslo og bodde hos Jenny imens jeg var frivillig på Øya. Ble ikke kjent med noen nye folk og så mange konserter. Feist, Susanne Sundfør, Casa Murilo, Florence + The Machine, Mathias Eick, The Black Keys, First Aid Kit, Best Coast, Highasakite, Bon Iver. En ganske ok uke.
UntitledPie
Siste dagen før jeg skulle flytte hadde jeg avskjedsselskap med familien min og et par til. Jeg bakte skogsbærpai og det var en av de fineste sommerdagene og jeg grein nesten litt og klemte alle sammen hardt flere ganger og sa «vi sees til jul». Neste dag panikkpakket jeg to kolli og pappa kjørte meg til flyplassen. Au revoir Bergen, hello København.
View from my roomCemetaryMe
At last! Jeg kjøpte en ny sykkel første dagen og var livredd for å gjøre noen feil i trafikken. Vandret opp og ned Nørrebrogade der jeg bodde og kjøpte dyner og puter og mat jeg aldri tilberedte fordi jeg ikke fant ut av gasskomfyren i leiligheten. Satt ved siden av gravsteinene på Assistentens Kirkegård og leste i The Marriage Plot av Jeffrey Eugenides, drakk kaffe på Laundromat fordi det var den eneste kafeen jeg kjente til der og da, shoppet. Det var tre dager til skolen begynte og jeg kjente ingen ingen ingen og om kveldene lå jeg i senga og så gamle Marilyn Monroe-filmer til jeg sovnet.

Første skoledag spiste jeg ingenting og så meg selv i speilet sikkert tjue ganger før jeg dro. Sjekka at håret hadde akkurat fint nok bølgeforhold, at begge eyelinervippene var like, at conversene ikke var for flekkete. Byttet antrekk iallefall fem ganger. Det var hetebølge i København den uken, en sånn august som bare kommer med fire års mellomrom i Norge. Jeg hadde på meg solbrillene imens jeg syklet inn til Indre By og prøvde å være kul og tenkte «ikke få panikk dette går bra jeg klarte å flytte til København og jeg skal faen meg klare å begynne på skole her også selv om jeg ikke kjenner en eneste en og herregud, jeg kommer til å dø». Så var jeg der, fikk navneskilt og kaffe og kake av lærerne og plutselig satt jeg på takterrassen midt mellom et halvt dusin norske danske svenske færøyske stemmer jeg kun oppfattet små ord av. Ved slutten av dagen spurte noen om vi skulle kjøpe noe øl og sette oss i Kongens Have. Plutselig var halve skolen med. Den fineste første dagen på noen skole noensinne.

fourlappeteppe1
De neste ukene var et mylder av veldig raskt oppståtte vennskap, å bli kastet inn i et intenst kreativt miljø, nye ansikter og gater og stemninger og inntrykk, klubbing til langt på natt, jeg var utmattet og glad og redd og modig og trygg og livet var så opp ned fra hvordan alt var i Bergen at alt som var bare to-tre uker siden virket helt fjernt. Andre uka kjøpte jeg en billett til Coldplaykonserten som skulle være i Parken av Josefine som jeg da nesten ikke kjente og da konserten var ferdig var vi venninner, et eller annet sted mellom de femti tusen glødende armbåndene og Lovers In Japan, hun som skulle bli den næreste venninnen min i København i løpet av høsten.
Loppemarked225255287
Karen kom på besøk da august ble september og jeg hadde bodd der i to uker. Vi jaktet på den beste hamburgeren i København, gikk i Botanisk Have og snakket om skrivingen vår som sveiset oss sammen, da vi var 12-13 år gamle og pøste ut alle tankene våre på Skrivebua (Skrivebua som er borte nå) besøkte Nørrebro-loppemarkeder, utstillinger, drakk vin på Plenum, shoppet og spiste danish pastries i Kongens Have. Søndagen tok vi på oss glitterstrømpene, kjøpte billig fjortisalohol og sang høyest på Lady Gaga-konserten i Parken. Spiste sommerens siste is i Assistentens Kirkegård og så tok vi metroen ut til Kastrup og så tok hun flyet hjem.lappeteppe9kiss
Ellers i september ble jeg bedre kjent med København og alle de nye folka i livet mitt som ikke hadde vært der før, leste på myntvaskeriet, skrev mye i skriveverkstedet, skrev en sang i sangskrivning som jeg skrekkelig nok fremførte foran hele skolen (jeg krymper meg fremdeles når jeg tenker på det), ble snurt hver gang tegnelæreren min sa at jeg tegnet for harde linjer og tegnet enda hardere linjer bare på trass, reiste hjem til Norge en helg for å være i kusinen min sin konfirmasjon, drakk mye kaffe og te og øl sammen med en kul danske noen uker før det ebbet ut av seg selv et sted i oktober, så The Temper Trap live på Vega og innså at konserteuforien alltid kommer til å være den beste. Jeg og Josefine besøkte forskjellige skoler for å se om noen av de kunne være noe for oss i 2013. (men det kunne jo ikke bli noe annet enn Borups)
706726
760752
I oktober kom Anna flyvende ned for å ha høstferie i København. Vi leide en sykkel, gikk tur i alle parkene, satt i timevis på kafeen i gata mi og konkluderte at det ikke fantes en bedre Chai Latte i verden enn den de lagde der, så Moonrise Kingdom, besøkte museer, gikk på hjemmefester, var bestevenninner. I nesten en uke var det som om vi hadde vært sammen i København hele tiden, oss to mot verden, og jeg hadde vondt i hjertet av at hun ikke skulle være der mer enn de dagene hun var. Jeg innså at København virkelig var det riktige stedet for meg da jeg introduserte byen for henne og så hvor godt jeg likte å gjøre det. Jeg kom inn på Borups våren 2013, og bestemte meg helt for å utvide mitt lille semester i København til et helt skoleår.
25
81
Familien min kom på besøk og jeg viste de rundt i København også. Tok toget til Louisiana og ble kvalm av Five Car Stud. Kjøpte cupcakes i Torvehallene og spiste dem i solskinnet som plutselig kom den siste dagen de var der. Det var noen himla fine dager og temmelig surrealistisk å ha dem der. Tenk, jeg flytta til et annet land.
280
(I november, november som jeg bare lar være en parantes her, kræsjet jeg hardt i vinteren og stengte meg ute fra det meste, iphonen min ble stjålet og jeg var stadig syk og jeg frøs for mye og hatet alt så inderlig og jeg vet ikke om det er en sånn greie at hver november skal bli en emomåned uten like, jeg prøvde iallefall å gjøre den fin og avslappet på slutten med å drikke mindre alkohol, lage spillelister med bra musikk, se krimserier på Netflix, dra på små utflukter med Josefine og Sofie og se Tingsek og Allen Stone live med en haug med folk fra skolen)

Første desember skulle jeg egentlig møte tanten og onkelen min for lunsj, men da jeg ventet på de i hotellobbyen dukket også faren og broren min opp!! De var der for bare en dag og det var den fineste overraskelsen jeg har fått. Vi gikk rundt på tivoli, jeg viste dem skolen min, på kvelden så vi Tornerose på Det Kongelige Teater og jeg kløp dem i armen minst tjue ganger fordi jeg fremdeles ikke helt kunne tro at de var der. Så takknemlig for at de kom, og for tante og onkel som gjorde det mulig.
India: Fashion NOWLouisianaJulefrokostUntitled
Desember var verdens fineste julepynta H.C. Andersen-eventyr-København, å gå i Luciatog for første gang på over ti år med koret og Sofie som var en nydelig Lucia, biljardydmykelser på Stefanshus, utflukter med kunsthistorieklassen til både Arken og Louisiana og flerfoldige julefester. På skolen forberedte vi oss til avslutningsforestillingen, og jeg og Maja fant ut at vi skulle starte et kollektiv. Vi sendte mails til over femti utleiere og satte av hele helger til visninger men fant ikke noe, før vi ut av det blå ble hooket opp med en finfin leilighet i Vesterbro (som ble vår i romjulen, hurra!) Jeg innså hvor glad jeg har blitt i så mange folk på så kort tid, hvor glad jeg har blitt i København, hva som egentlig betyr noe og hvor vilt dette året egentlig har vært, hvor jeg begynte og hvor jeg endte opp, så forskjellig fra hva jeg trodde men det kunne aldri vært noe annerledes. Jeg reiste hjem på lille julaften og tilbrakte resten av året med familien min. Jobbet litt på blomsterbutikken og bestemte meg til sist for å la 2013 bli det første året uten nyttårsforsetter. Fordi jeg ikke trengte det.

Tusen takk, 2012. Du har vært en virvelvind av et år.
På søndag reiser jeg tilbake igjen til København og jeg er så himla klar.

 

 

♥♥♥

18.01.13
10 Uncategorized
_


 1. Hilde sier:

  For en fin oppsummering. Du skriver så bra, så nært, og tar så vakre, stemningsfulle bilder. Du er talentfull!

 2. Sigrid Skorpe sier:

  For en nydelig oppsummering. Året ditt virket helt fantastisk! Du skriver sykt bra, gleder meg til hvert nye innlegg.

 3. Synne sier:

  Hvilken herlig oppsummering av fjorårets siste del! Jeg gleder meg til å lese om alt 2013 bringer!

 4. camilla sier:

  Åh. Jeg elsker disse innleggene dine. Så utrolig mange fine bilder, og ikke minst så skriver du jo alltid brabrabra.

 5. Ida sier:

  For et flott innlegg, virker som om året ditt har vært fantastisk bra. Når jeg leser dette, gleder jeg meg bare enda mer til jeg er ferdig på vgs til våren, og kan gjøre litt mer av det jeg vil.

 6. Lisbeth sier:

  Elskerelskerelsker å lese om København og livet ditt generelt!! Liker å drømme meg bort til det og misunne deg for det :) Du er så flink til å skrive!

 7. Milla sier:

  det ser ut som ditt 2012 har vært finfint. og eg like veldig godt å hørra om koss du har det i køben. det virke lissom litt eksotisk på ein måte :)

 8. Støvkorn sier:

  Jeg har anbefalt bloggen din, skriv mer! Ha en fin fin helg!

 9. Malene sier:

  Blir nesten litt misunnelig… Ikkje berre har du opplenv mykje, men du er søren meg heilt «sjukt» kreativ! Og det forgudar eg :)

 10. Malene sier:

  Åh! For eit fint år! Og for ein å fin måte å få det fram på :) Du e kreativ.

Leave a comment
Follow and Like: